Föreningsfrihet

Agentjakt kom av sig

Foto: Frontline Defenders

Foto: Frontline Defenders

Fyra representanter från åklagarmyndigheten, justitie- och utbildningsdepartementet dök nyligen upp på ett seminarium anordnat av människorättsorganisationen Agora i den ryska delrepubliken Tatarstans huvudstad Kazan.

Myndighetsrepresentanterna anklagade Agora för att utbilda människorättsförsvarare med hjälp av utländska medel och därmed bryta mot lagen om utländska agenter som trädde i kraft i november 2012.

Enligt Agoras chef, Pavel Tjikov, blev kontrollanterna mycket förvånade när det gick upp för dem att seminariet i själva verket var finansierat av presidentadministrationen.

Agora, som har specialiserat sig på att försvara medborgarrättsaktivister och frivilligorganisationer, beviljades förra året ett bidrag på 2,4 miljoner rubel för ett utbildningsprojekt. Inom ramen för projektet ska mellan 15 och 25 advokater och jurister från olika regioner i Ryssland få information om specifika fall där mänskliga rättigheter har kränkts.

Lagen om utländska agenter innebär att alla organisationer som bedöms bedriva politisk verksamhet och som tar emot ekonomiskt stöd från utlandet måste registrera sig som utländska agenter hos Rysslands justitiedepartement. Den organisation vars verksamhet helt eller delvis finansieras med utländska medel arbetar, enligt den ryska regimen, för en utländsk stat. Lagen har kritiserats starkt både i väst och i Ryssland för att syfta till att skrämma oppositionella till tystnad.

Att lagen om utländska agenter gör det svårare för ryska människorättsorganisationer att göra sitt jobb är uppenbart. Händelsen i Kazan visar att lagen även är svår att tillämpa för dem som ska se till att den efterlevs.

Lämna en kommentar